Blog

VN Oravská priehrada - šialený popis z rybárskeho poriadku 2020

VN Oravská priehrada - šialený popis z rybárskeho poriadku 2020

Dnes som otvoril PDF s kaprovým rybárskym poriadkom pre rok 2020, keďže ešte papierový nemám. Mätenie nepriateľa novým Zákonom o rybárstve neskončilo. Mätenie rybára pokračuje.

V popise revíru sa síce hovorí o tabuliach, no zatiaľ to je asi hudba budúcnosti a vaša neznalosť zákona (a miestnej geografickej hantírky) vás neospravedlňuje. Zacitujme si ho však celý:

3-5530-1-1
VN Orava SRZ RADA Žilina
Vodná plocha nádrže (3400 ha) od telesa hrádze po cestný most na štátnej ceste Námestovo - Tvrdošín a po štátnu hranicu s Poľskom, vrátane prítoku Hraničný Kriváň, ktorý predstavuje chránenú rybiu oblasť CHRO - celoročný zákaz lovu rýb. Bobrovská zátoka a Hraničná zátoka od miest vyznačených tabuľou po prítoky predstavuje CHRO – celoročný zákaz lovu rýb. V lokalite ,,Za Jelešnou“ je vyznačený zákaz preplavby akéhokoľvek plavidla. Vo vzdialenosti 200 m od hrádzového telesa - nad a pod ním (vyznačenej tabuľami) platí celoročný zákaz rybolovu. Zákaz lovu z priehradného telesa vodnej stavby a jej funkčných objektov. Upozorňujeme, že na niektorých lokalitách rybárskeho revíru platia z dôvodu vyhláseného chráneného vtáčieho územia Horná Orava, v ktorom platí 3. stupeň ochrany niektoré obmedzenia a zákazy. Zavážať a zanášať rybárske nástrahy a návnady, loviť prívlačou v okruhu 50 metrov od aktuálneho stavu brehovej čiary Vtáčieho ostrova a na lokalite Murgaše, vymedzenej na juhovýchode ústim potoka Chyžník vrátane ústia Čiernej Oravy, až po ústie potoka Kriváň na severozápade. Zakazuje sa budovať a umiestňovať pevné stavby, unimobunky, karavany a prístrešky na VN Orava. Zvýšená minimálna/maximálna lovná miera v cm: kapor x/70.

3-5530-1-1 VN Orava SRZ RADA Žilina3-5530-1-1 VN Orava SRZ RADA Žilina

Hneď prvé si človek všimne chcené moderné nastajlovanie dizajnu...maskáčová lišta je vážne impozantná a konzervatívnemu rybobijcovi bude určite lahodiť oku. Tiež sa nedá všimnúť v závale červeného mora zákazov použitie piktogramov: červená rybka nám označuje kaprový revír, čierna rybka označuje celoročný zákaz. OK, aspoň sa vieme v poriadku rýchlejšie hýbať a ihneď vidíme na čo si treba na danom revíri dať pozor. Prečo je však celý popis revíru červeným textom, mi je záhadou. Jeden by mohol nadobudnúť dojem, že VN Orava bola vyňatá z povolenky a stala sa celá CHRO. Na škriatka sa odvolávať asi nemôžme, ale preformulovanie toho Hraničného Kriváňa by pomohlo nemať to celé v červenom. No nič, poďme ďalej.

V popise sa spomína značka len v Hraničnej a Bobrovskej zátoke. Jednak mi dalo pomerne veľkú námahu, dôvtip a dedukciu, kým som našiel, ktorá je (asi) Hraničná zátoka (mýlil som sa), no na žiadnu tabuľu v nej som nenatrafil. Pri Bobrovskej to bolo jednoduchšie, ale aj tak istotu nemám. Celé názvoslovie Oravskej priehrady som zbieral skôr od domácich. Trošku mi pomohla mapa portálu OSM (OpenStreetMap), kde sa nachádza množstvo názvosloví a tak už viem aspoň s čiastočnou istotou kde sú napr. Murgaše. Celkovo je od SRZ v tomto smere prístup hodne latentný a rybár neznalý má s orientáciou v oblasti hodne veľký problém. Keď dám dokopy materiály, napíšem k Oravskej priehrade zvlášť šúhrnný článok. Ale poďme naspäť k popisu a rozpitvajme sme ho trošku:

  • Vodná plocha nádrže (3400 ha) od telesa hrádze po cestný most na štátnej ceste Námestovo - Tvrdošín a po štátnu hranicu s Poľskom
    Hneď tu mi nieje všetko jasné, mal by som výhrady k tomu popisu, pretože ak si predstavujeme samotnú priehradu v tomto popisku, tak ideme od prvého záchytného bodu - telesa hrádze, smerom k Námestovu (tam máme cestná most cez priehradu, rozdeľujúci vodu na dva revíry (v revíri Biela Orava č. 1 - 3-0070-1-1, je celoročne povolený výkon rybárskeho práva). No a teda ideme ďalej cez spomenutý hraničný Kriváň, ktorého "prítok" predstavuje CHRO. Nikde som však nenašiel presnú definíciu čo je to "prítok". Laicky si predstavujem, že je to časť potoka, pred tým, než sa vleje do zátoky. EDIT: po telefonáte s hospodárom Rady, tok Hraničného Kriváňa nie je žiadnym revírom, a teda celý prítok (a asi celý tok) je CHRO
    OK, ideme ďalej: až po štátnu hranicu s Poľskom. No OK, ale čo naspáť...čo druhá strana? Od Poľska ku telesu hrádze. Nevadí, každému asi je jasné aj napriek zvláštnemu popisu, čo tá vodná nádrž Orava vlastne je a teda popis nám uviedol triangel hrádza - cestný most - hranica s PL (tá mätúca vsuvka o Hraničnom Kriváni mohla byť naozaj inde).
  • Bobrovská zátoka a Hraničná zátoka od miest vyznačených tabuľou po prítoky predstavuje CHRO – celoročný zákaz lovu rýb. Jedna a druhá zátoka od miest vyznačených tabuľou (o žiadnej neviem) po prítoky. PO PRÍTOKY??? Prítoky čoho??? OK, Bobrovská zátoka (ak je to tá, do ktorej vteká potok Bobrovec) má jediný prítok. Nedalo mi to a zdvihol som telefón. V prvom kole Námestovská MO SRZ, hospodár pán Pindjak. Celkom fajn sme pokecali, long story short: VN Orava je revírom Rady a MO v podstate každý rok len tŕpne, čo prinesie nový rybársky poriadok. OK, využívam voľné minúty a aj keď je po 17. hodine, skúšam hospodára Rady pre VN Orava, pána Gavendu. Opäť milý prístup...prehodili sme pár slov a prakticky mi objasnil problematiku Bobrovskej a Hraničnej zátoky (p. Pindjak sa v tom strácal viac než ja :): zákaz v Bobrovskej je od vtoku Polhoranky po vtok Bobrovca (takže tam som minulý rok chytal naposledy...škoda, krásny úsek). Na tabuľe je výberové konanie, takže sa predpokladá, že osadené budú. Hraničná zátoka je vlastne samotná zátoka Čiernej Oravy, čiže to, čo je popísané ďalej a teda o čom je aj môj príspevok na YouTube. Nerozumiem, prečo teda spomínajú Hraničnú zátoku a následne ešte na inom mieste presne definujú oblasť od vtoku Kriváňa (ktorý som ja vo videu považoval za Hraničný Kriváň, keďže v bode jeho vtoku je hraničný kameň a dotýka sa tam hranica priehrady), cez vtok Čiernej Oravy až po vtok Chyžnika. 
    EDIT 15.1.2020: Na upozornenie čitateľa/sledovateľa, na Murgašoch bola teda zakázaná len prívlač (a teda Murgaše sú definované vtokom Kriváňa a Chyžnika), čiže celoročne tam je zakázaná len prívlač a zanášanie/zavážanie nástrah. Nahadzovanie na ťažko a plavák by malo byť v danej oblasti povolené. Všetko záleží na tom, ako bude definovaná “Hraničná zátoka”. Ak to bude len okolo vtoku Čiernej Oravy, tak oblasť Murgašov bude povolený lov (žiaľ, okrem prívlače, čo je pre mňa trošku nepochopiteľné).
  • V lokalite ,,Za Jelešnou“ je vyznačený zákaz preplavby akéhokoľvek plavidla. Na toto som sa zabudol spýtať, každopádne tie úvodzovky ma trošku desia. Čakal by som väčšiu exaktnosť. Ak to je teda tak, ako si myslím, tak je zakázané plaviť sa do oblasti severne od Jelešianskej zátoky (vtoku Jelešianky). Kde je tá hranica, sa v popise revíru nedozvedáme. Každopádne zostáva dúfať, že to bude v teréne nejak označené. Či aj na vode, alebo len na súši, to uvidíme.
  • Vo vzdialenosti 200 m od hrádzového telesa - nad a pod ním (vyznačenej tabuľami) platí celoročný zákaz rybolovu. Zákaz lovu z priehradného telesa vodnej stavby a jej funkčných objektov. Tabuľe tu sú od nepamäti, takže všetko jasné.
  • Upozorňujeme, že na niektorých lokalitách rybárskeho revíru platia z dôvodu vyhláseného chráneného vtáčieho územia Horná Orava, v ktorom platí 3. stupeň ochrany niektoré obmedzenia a zákazy. Koniec vety. Veta, ktorá budí dojem, že odkazuje na nejaké ďaľšie obmedzenia, ktoré nie sú obsahom tohto popisu revíru. To by dávalo zmysel. To, čo už potom ale nedáva zmysel, je ďaľšia veta: Zavážať a zanášať rybárske nástrahy a návnady, loviť prívlačou v okruhu 50 metrov od aktuálneho stavu brehovej čiary Vtáčieho ostrova a na lokalite Murgaše, vymedzenej na juhovýchode ústim potoka Chyžník vrátane ústia Čiernej Oravy, až po ústie potoka Kriváň na severozápade. Zakazuje sa budovať a umiestňovať pevné stavby, unimobunky, karavany a prístrešky na VN Orava. Poďme postupne: Veta sa asi odvoláva na predchádzajúcu vetu a teda sa na ňu vzťahuje slovo "zákaz". Lebo v nej samotnej nie je ani či sa zakazuje ani či sa povoľuje. Takže budeme predpokladať, že sa zakazuje zavážať a zanášať nástrahy a návnady (závážame asi člnom, zanášame...asi to bude zakrmovacia loďka). Aj keď, záhadou je, že ak zakazuje, prečo nie je vyznačená červenou.. Takže budeme predpokladať že chybička a teda vieme čo a teraz kde: v okruhu 50 metrov od aktuálneho stavu brehu Vtáčieho ostrova. Ak tomu dobre rozumiem, na ostrove a 50 metrov od neho sa nemôže chytať (a to som si fakt šialene vydedukoval, lebo predpokladám, že pod zanášaním nástrah a návnad sa rozumie aj nahadzovanie). OK. Na lokalite Murgaše, ktorá je pomerne jasne vymedzená (teda už mi to jasné vcelku je).
  • Zakazuje sa budovať a umiestňovať pevné stavby, unimobunky, karavany a prístrešky na VN Orava. Toto je snáď zakázané zákonom. :Ale chápem tlak rôznych ochranárskych spolkov na čele so ŠOP, pre ktorých je to odkaz na to, že Rada s čiernymi stavbami "bojuje".
  • Zvýšená minimálna/maximálna lovná miera v cm: kapor x/70. OK, kapra nad 70 cm (asi vrátane) si už privlastniť nemôžete.

Zaspomínajme si nostalgicky ešte nad minuloročným popiskom:

3-5530-1-1
VN Orava SRZ RADA Žilina (2019)
Vodná plocha nádrže (3400 ha) od telesa hrádze po cestný most na štátnej ceste Námestovo - Tvrdošín a po štátnu hranicu s Poľskom, vrátane prítoku Hraničný Kriváň, ktorý predstavuje chránenú rybársku oblasť (CHRO) - celoročný zákaz lovu rýb. Vo vzdialenosti 200 m od hrádzového telesa - nad a pod ním (vyznačenej tabuľami) platí celoročný zákaz rybolovu. Zákaz lovu z priehradného telesa vodnej stavby a jej funkčných objektov. Upozorňujeme, že na niektorých častiach rybárskeho revíru platia z dôvodu vyhláseného chráneného vtáčieho územia Horná Orava a územia so 4. stupňom ochrany niektoré obmedzenia a zákazy. Povoľuje sa stanovanie, bivakovanie od 01. 07. do 31. 08. kalendárneho roka na lokalite Bobrovského špicu, Lišťáku a Spadnutých brehoch len za účelom výkonu rybárskeho práva. Povoľuje sa zavážať a zanášať rybárske nástrahy a návnady od 01. 06. do 31.12 kalendárneho roka a loviť prívlačou od 16. 06. do 31.12 kalendárneho roka na lokalitách za Jelešnou a Krivánska zátoka. Zavážať a zanášať rybárske nástrahy a návnady, loviť prívlačou v okruhu 50 metrov od aktuálneho stavu brehovej čiary Vtáčieho ostrova a na lokalite Murgaše, vymedzenej na juhovýchode ústim potoka Chyžník vrátane ústia Čiernej Oravy, až po ústie potoka Kriváň na severozápade. Zakazuje sa budovať a umiestňovať pevné stavby, unimobunky, karavany a prístrešky na VN Orava. /viac informácií o rybolove je na www.srzrada.sk/

  • Povoľuje sa stanovanie, bivakovanie od 01. 07. do 31. 08. kalendárneho roka na lokalite Bobrovského špicu, Lišťáku a Spadnutých brehoch len za účelom výkonu rybárskeho práva. Žiaľ, aj keby ste krvopotne zistili, čo sú dané názvy a ktoré časti brehu priehrady označujú, je vám to už asi na prd makový. Tento rok, vyzerá to, že výnimku nedostaneme. Ako sa vyjadrila Štátna ochrana prírody: Výnimku nedoporučujeme. Hold, asi tie návaly stanujúcich rybárov plašili všetko zverstvo nad aj pod hladinou. Prepáčte priatelia, ale za celú dobu čo chodím na priehradu, som videl stanovať/bivakovať rybára asi tri krát. Vždy som to bol ja...
  • Povoľuje sa zavážať a zanášať rybárske nástrahy a návnady od 01. 06. do 31.12 kalendárneho roka a loviť prívlačou od 16. 06. do 31.12 kalendárneho roka na lokalitách za Jelešnou a Krivánska zátoka. Toto nám tiež v novom chýba...takže žiadna výnimka na lov z člna v Kriváňskej a Jelešianskej zátoke?

No, priatelia, poviem vám...bol to boj, kým som rozlúskol tých pár riadkov popisu môjho obľúbeného revíru. Verím, že vám pomohol trošku v orientácii a ak by ste mali v niečom sami nejasno, kľudne mi napíšte dole pod článok komentár. A ako poznám Radu, poriadky sa šijú horúcu ihlou. Pamätáte si ako v minuloročnom chýbal lipňový revír 3-2730-6-1 Orava č. 3 (H) ? Myslím, že som bol prvý, kto na to Radu telefonicky upozornil, pretože kôli nemu som si bral lipňovú povolenku. Tak snáď nás ešte do jari potešia nejakými dodatkami. Snáď ale nie ďaľšími zákazmi.

EDIT: Po zverejnení článku a videa je jasné, že zmätok v zákazoch majú viacerí čitatelia a diváci. K téme sa budem ešte vracať.

Comments powered by CComment

Príspevky v blogu, ktoré by vás mohli zaujímať: